Pel maig cada dia un raig!

Aquesta setmana passada, ha estat marcada per un temps molt inestable a molts punts de la Península Ibèrica deixant tempestes força intenses que en alguns casos han estat acompanyades de pedra i calamarsa.

Si analitzem la situació sinòptica, podem dir a grans trets que aquesta inestabilitat ha estat regida per un embossament d’aire fred en alçada que ha coincidit amb baixes pressions també a alçades de 5.500m sobre la península. Alhora la CAPE, també ha estat més o menys significativa, cosa que ha afavorit al desenvolupament vertical de núvols.

En aquest slide veiem com s’acosta l’advecció i es forma un embossament d’aire fred en alçada.

En aquest altre slide observem com evoluciona el camp de precipitació durant els últims 7 dies.

2013051818_48

Mapa de la CAPE el dia 18.

2013051806_2

Mapa d’humitat relativa a 700hPa

Amb tot això i humitat elevada a nivells mitjos, juntament vents de llevant o del SE, com va succeïr durant alguns dies a Catalunya, la possibilitat de que es formin tempestes severes és bastant alta. A més a més a Catalunya tenim una orografia força complexa que força l’ascens de l’aire humit, desenvolupant en aquest cas els núvols de tempesta. Aquest catalitzador en nombrosos casos també serà clau per la formació de tempestes severes que es poden organitzar i durar força temps.

El Gerard Mangrané i el Bruno Mesa, ens envien aquestes tres fotografies, les dues primeres  estan preses des de la Mussara (Muntanyes de Prades), on observem un conjunt de cortines d’aigua acompanyades, ens expliquen, de forces llamps i trons. Les tempestes venien del sud.

Ens explica el Bruno que mentre estava escalant,  va observar com s’acostava des del sud una massa de núvols molt fosca amb una cortina molt espessa d’aigua que va arribar al cap d’una estona i que podem veure a continuació.

La última imatge és d’una tempesta durant la nit a Tarragona, on no va començar a ploure fins al vespre.

IMAG0182IMAG0183IMG2

Les següents imatges fant referència al riu Ter a l’altura de Camprodon, veiem el riu amb força aigua degut a aquests últims ruixats. Les fotos ens les envia la Montse Llasat.

DSC_1716 DSC_1717