Pluges sostingudes del 4 al 6 de març de 2013

La setmana passada, varem tenir un episodi de pluja que va afectar pràcticament tota Catalunya, especialment al litoral i prelitoral així com a certs punts de la Catalunya central.

Aquestes inundacions de caràcter extens i no convectiu (en general), van ser causades per una depressió força profunda situada a l’oest de la península que ens enviava vents de xaloc i de  llevant càlids i humits. Durant el matí de dimecres també vam tenir pluja degut a la formació d’una depressió davant la costa catalana que va tornar a afectar gairebé a tot el territori català. Cal destacar també la mala mar que hi va haver, la qual cosa va fer que es tanquessin ports (com el de Roses) i es va vetar l’accés a les platges de Barcelona.

La precipitació va provocar crescudes i algunes inundacions. En aquest cas no van ser com les típiques de finals d’estiu o de tardor (de tipus 1 i tipus 2) que són convectives. Les pluges van ser força continuades de caràcter més estratiforme i extenses amb algun pic convectiu.

En algunes zones la precipitació va ser molt abundant, repassem alguns valors (font, SMC):

Dibujo

A continuació podem observar el mapa de precipitació acumulada (elaborat pel SMC) i algunes fotografies de l’episodi:

Dibujo

Aquestes dues primeres són del darrere de la Facultat de Físiques de la Universitat de Barcelona, és una zona propensa a que s’hi estanqui aigua quan plou bastant. Fotografies: Carme Llasat.

IMG_2314

IMG_2308

Aquesta fotografia és de la Riera de l’Arçamala al seu pas pel Molí petit (que ja la coneixem d’una altra experiència), podem veure com hi baixa aigua marronosa. La fotografia és de la CEA Alt Ter, Educació Ambiental al Ripollès.

6711_548389205191382_531140318_n

Aquesta fotografia ens la cedeix l’Arnau Figueras. Mentre anava corrent, va haver de recular degut a que el camí estava inundat pel desbordament del Francolí a l’alçada de Tarragona.

francoli

 

Per acabar tenim un video del Jordi Pujadas Ferrer, del dia 6, on veiem la crescuda del riu Francolí a l’alçada de Montblanc: