La crescuda de l’octubre de 1937

Les inundacions a les Terres de l’Ebre de l’octubre de 1937, les hem de contextualitzar dins la Guerra Civil, un temps abans de la Batalla de l’Ebre. La pluja va durar tres dies, però va ser suficientment important com per que l’aigua arribés a pujar en alguns casos uns 9 m amb un cabal d’uns 20.000 m3/s. L’Ebre va experimentar una forta crescuda que va obligar a molta gent dels pobles a resguardar-se en altres cases i edificis més consistents a zones més elevades.

Els pobles es mobilitzaven i organitzaven, en aquell mes l’arròs ja s’havia segat, tot i així es va perdre molta part de la collita, molts horts van quedar ofegats.

Els pobles de la vora del riu van inundar-se, les barquetes varen servir de transport per a poder navegar per dins els pobles, es traslladaven persones, animals, menjar…

La destrossa va ser molt important, es va perdre molt menjar, van morir animals. Amb tot això i el context dels inicis de la Guerra Civil Espanyola, l’incident es va agreujar de forma molt important.

aiguats 37 (2)- Antoni Esteban Osca

aiguats 37- Antoni Esteban Osca

Fotografies: Antoni Esteban Osca, cedides per la seva filla Palmira Esteban també per a l’Arxiu Cultural de Deltebre.

Més informació a: Tirant Lo Rall i Riuada del 37

Agraïments per a les fotografies:Tirant Lo Rall un Centre d’Estudis creat el juny de 2008 que expressa com a finalitat principal i genèrica la recerca sobre el patrimoni cultural popular del Delta de l’Ebre.