Inundacions del setembre de 1971

El dia 20 de setembre de 1971 es van produir importants pluges que van afectar a la pràctica totalitat de Catalunya i part de l’Aragó. Les precipitacions més intenses van correspondre a Girona (Figueres, 223mm) i Barcelona (Esparraguera, 308mm). L’episodi va durar fins al dia 23, totalitzant-se un màxim de 400,5 mm al Vallès i 390,6mm a l’Alt Empordà.

Es va desbordar el riu Llobregat, amb un cabal estimat de 3080m3/s, és a dir, deu o dotze metres per sobre del seu cabal normal. A Girona es va desbordar el Tordera i el riu Güell. Amb tots aquests efectes se li va unir el fort vent que va arribar a ràfegues d’uns 112 km/h. El balanç va ser de 19 víctimes mortals i 7000 milions, de les antigues pessetes, en pèrdues.

La pluja va ser bàsicament en forma de ruixats i tempestes amb forces descàrregues elèctriques.

Aquest episodi es va caracteritzar per la presència d’una gota d’aire fred. La gota freda sobre el NO de la península, el seu gruix anava dels 850 als 100hPa, i a 300hPa va provocar la formació d’un ramal secundari del Jet Stream que va donar vents del SW molt forts sobre Catalunya. En superfície els vents també van ser molt forts però del SE.

Les altes pressions i la subsidència van permetre l’emmagatzemament  de vapor d’aigua sobre el Mediterrani, impedint que els cúmuls es desenvolupessin amb caràcter general. Sobre el Mediterrani es va produir un intercanvi de calor i humitat. L’aire incident cap a Catalunya presentava una inestabilitat potencial convectiva considerable. Per altra banda, l’aire que hi havia sobre la península i que havia estat arrossegat per la gota, era humit i fred. Es va produir llavors la interacció de dues masses d’aire molt contrastades. Les cadenes de muntanyes de la costa catalana van provocar un ascens en bloc de la massa d’aire que va afavorir a l’efecte dispar i a les consegüents pluges intenses.

En aquestes dues primeres imatges podem observar la important crescuda que hi va haver a l’altura de  Martorell. Al municipi de Martorell hi conflueixen el Riu Anoia i el Riu Llobregat.

Pont Anoia24

Pont Anoia23

Fotografies:Mª Angels Falguera veïna de Martorell. Han estat cedides per Martorell Viu.

En aquesta darrera fotografia podem observar el desbordament Riu Anoia.

Anoia 1971

Fotografia: Francesc Raventos, veí de Martorell. Fotografia cedida per Martorell Viu.

Informació extreta de: Gota fría de Carme Llasat.