Inundacions del 8 i 9 d’Octubre de 1787. Efemèrides.

L’any 1787, van haver-hi unes inundacions a l’Ebre que van afectar la ciutat de Tortosa de forma molt considerable, el dia 8 d’octubre de 1787 la Riuada de l’Ebre a Tortosa va assolir 8.73 metres i el dia 9 la Riuada de l’Ebre a Xerta, en va assolir 16 metres. A Tortosa hi hagueren més de 70 morts i més de 270 cases que van caure.

Gràcies als arxius de la Comunitat de la Parròquia de Sant Just i Sant Pastor de Barcelona, s’ha pogut recopilar aquest seguit d’informació i d’altra que trobem en els escrits. D’aquesta manera podem observar la importància i el valor dels arxius històrics, en aquells anys on no hi havien materials tècnics però sí descripcions ben detallades que permeten reconstruir successos molt importants i valuosos pels estudiosos d’hidrologia extrema i històrica.

A continuació podeu veure l’exemple d’una part de la descripció de l’episodi i de les dades recopilades sobre els danys: (les fotografies també les podeu trobar a la galeria d’imatges juntament amb altres imatges sobre inundacions)

estralls ebre1

estralls ebre2

Font: Arxiu de la Comunitat de la Parròquia de Sant Just i Sant Pastor de Barcelona i fotografies cedides per l’Observatori de l’Ebre.